Veelzijdig en divers

Mede door de achtergrond van Hielke Ploeg is Ludiek breed inzetbaar. Op een leuke manier wordt inhoud anders gebracht. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van theater, video en foto's. Ludiek kan optreden als presentator, theatrale begeleider of ondersteuner, maar kan ook deelnemers laten spelen. Maar hij kan meer. Hij kan meedenken in de opzet van een bijeenkomst, werkgroepen begeleiden, gesprekken leiden en desgewenst meewerken aan verslaglegging. Ook voor de langere duur zou hij een bijdrage kunnen leveren.

Hielke is veelzijdig
Hielke Ploeg is afgestudeerd sociaal geograaf en heeft de post hbo opleiding innovatief vrijwilligersmanagement afgerond. Hij is enige jaren werkzaam geweest als projectmedewerker bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag en als stafmedewerker bij het Nivon, een landelijke vrijwilligersorganisatie. Daarnaast is hij korte tijd werkzaam geweest als docent aardrijkskunde op een havo-vwo school. Al voor de basisschool speelde hij toneel. Eerst gewoon thuis, later tijdens dramatische expressie op de basisschool en daarna op de middelbare school en bij een vereniging. Tijdens en na zijn studie volgde hij diverse cursussen. Nu combineert hij zijn opgedane ervaringen en zijn speelplezier in Ludiek en helpt/ denkt in opdracht mee om mensen beter te laten samenwerken en samenleven.

Leuk: theater, film, beeld, presentatie, training of zelf doen...
Door gebruik te maken van theatrale vormen kun je inhoud op een andere manier brengen. Dit maakt vaak meer indruk dan een presentatie of lezing. Met theater, film, of beelden kun je situaties net iets uitvergroten en precies dat laten zien waar je het met elkaar over wilt hebben, of waar je mensen over na wilt laten denken. Ludiek is in staat om (complexe) situaties te vertalen naar eenvoudige scenes of beelden.

Beelden
Discussietheater is een manier waarop dit kan, maar het kan ook als theatrale intermezzo's bij een presentatie. Film is een ander medium dat hiervoor ingezet kan worden, of het vangen van beelden in foto's.

Presentatie
De presentatie en begeleiding van een programma zet de toon. Ludiek is in staat om anders dan anders als voorzitter of ceremoniemeester op te treden. Hierbij kunnen bijvoorbeeld personages die betrokken zijn bij de thematiek op passende wijze programma onderdelen aan- en afkondigen.

Training
Bij trainingen kan Ludiek trainingsacteurs leveren. Deze helpen mensen om hun eigen handelen in situaties te oefenen. Desgewenst kan Ludiek gehele trainingen verzorgen, waarbij ze met behulp van discussietheater theorie inzichtelijk maakt en bespreekt en ook oefeningen mogelijk maakt met de acteurs.

Zelf doen
In principe werkt Ludiek met acteurs en worden vooraf scenes grondig voorbereid. Het is echter ook mogelijk om op een bijeenkomst zelf, met de deelnemers, scenes te maken. Deze kunnen dan bijvoorbeeld gaan over situaties waar mensen wel eens tegenaan lopen, of hetgeen dat besproken is in een werkgroep.

Serieus: procesbegeleiding, meedenken en meewerken
Hielke (en de acteurs met wie hij werkt) heeft de nodige ervaring in het begeleiden van groepen, presenteren en trainen. Hij is dan ook in deze serieuze ondersteunende rol inzetbaar bij bijeenkomsten. 

Tevens is hij in staat om snel een analyse te maken van situaties die spelen binnen organisaties, bedrijven en buurten en mee te denken hoe hier mee omgegaan zou kunnen worden. Hij kan als klankbord dienen, of als meedenker. Niet alleen bij de organisatie van een bijeenkomst kan hij dit doen, ook daarna zou hij een bijdrage kunnen leveren. Zowel in begeleidende zin, als schriftelijk. Ludiek kan tijdelijk een team versterken en zo in meerdere opzichten een bijdrage leveren aan een ontwikkeling.